SKADEFOREBYGGING

Dette innholdet er i sin helhet hentet fra www.skadefri.no:

FOTBALL ER EN IDRETT MED MANGE SKADER

For mye skader! Mange av disse kunne nemlig vært unngått. Skadestatistikk på elitenivå viser at det er en spiller per kamp som skader seg slik at han eller hun ikke kan trene eller spille fotball dagen etter, og risikoen er omtrent like høy i Toppserien som i Tippeligaen.

Hos yngre spillere er det færre skader enn hos voksne, men selv blant 16-årige jentespillere er det 3-4 spillere som skader seg alvorlig hver sesong.

Bena er mest utsatt

Uansett alder og spillenivå er det beina som er mest utsatt; skadebildet domineres av strekkskader i lår og lyske og leddbåndsskader i ankel og kne. Alle disse skadene kan føre til langvarige avbrekk fra fotball, ofte på mer enn 3-4 uker. Hodeskader er mer sjeldne, men er en bekymring ettersom gjentatte hjernerystelser kan gi skadevirkninger på sikt.

Blant unge fotballjenter utgjør kne- og ankelskader mer enn halvparten av alle skadene, og det ser ut til at jenter har høyere risiko for slike skader. Særlig gjelder dette de fryktede fremre korsbåndskadene, som fører til lange skadeavbrekk (oftest opp mot 12 måneder).

Disse skadene gir også betydelig økt risiko for slitasjegikt i kneet etter 15-20 år, selv om de behandles etter alle kunstens regler med kirurgi og/eller rehabilitering hos fysioterapeut. Dette er derfor blant de skadetypene vi satser aller mest på å forebygge.

Hos gutter er strekkskader i lår og lyske vanligere enn hos jenter.

Selv om slike skader sjelden utgjør et problem etter at fotballkarrieren er over, gir de ofte lange fravær fra kamp og trening.

De fører også til betydelig et økt risiko for gjentatte skader samme sted, og det er ikke få utøvere som har fått karrieren ødelagt av det som i første omgang kanskje er betraktet som en ”uskyldig” strekkskade.

Skader kan unngås med rett trening

Med spesifikke program basert på balanse-, spenst- og styrkeøvelser kan mange av disse skadene unngås. Innbakt i oppvarmingen, kan du få en god start på fotballtreningen.

 

Øvelsene du finner på disse sidene er med på å gjøre deg til en bedre spiller og bør bli en naturlig del av oppvarmingen til hver trening og kamp.

Du finner her eksempler på enkle løpsøvelser, men også mer komplette oppvarmingsprogrammer.

Fallhopptest

Før du setter i gang med våre treningsprogrammer bør du først gjennomgå Fallhopptesten, en enkel test som alle utøvere bør gå gjennom for å sikre riktig utførelse av øvelsene i alle treningsprogram. Samtidig kan denne testen bidra til å plukke ut utøvere som trenger spesiell oppmerksomhet i treningssammenheng i forhold til balanse-, koordinasjons- og styrkeøvelser for å unngå kne- og ankelskader.

Strukturert oppvarming

Er du trener eller spiller selv aktivt for et ungdomslag anbefaler vi at du ser nærmere på treningsprogrammet ”Unngå skader i bena”, som er et komplett oppvarmingsprogram – og ikke bare for unge fotballspillere. Med dette programmet kan annenhver kne- og ankelskade unngås på laget ditt.

Trening for lyske og ankel

En strekk i lyskemuskulaturen kan gi langvarige smerter og gjentatte skader. ”Unngå lyskeskader” er et program laget for å behandle og forebygge lyskestrekk. Med dette programmet blir muskulaturen på innsiden av lårene gradvis varmet opp før maksimal aktivitet og brukt over tid vil det gi bedre styrke og mindre risiko for skader.

Har du hatt en strekk tidligere, er i hvert fall dette programmet en naturlig del av din treningsmessige sikringskost.

Ønsker du å se spesielt på øvelser som kan brukes for å redusere risikoen for ankelskader finner du en rekke varierte øvelser ved å klikke på linken “Unngå ankelskader”. Igjen, har du hatt en eller flere ankelovertråkk tidligere, er det lurt å legge inn slike øvelser som en fast del av treningen.

Pål Anders Dahl
Sportslig leder
06.04.2013

Generalsponsor
Hovedsponsorer
Bli sponsorAlle sponsorer